اگر چه مقاومت بتن هنوز هم به عنوان با اولویتترین ویژگی بتن مطرح میگردد ولی در خیلی از حالات مشخصات دیگری نظیر پایایی، نفوذ پذیری و پایداری حجمی اهمیت بیشتری دارند در واقع نکته بسیار حائز اهمیت پیرامون مقاومت بتن ماندگاری و ثبات خصوصیات مقاومتی برای اختلاطهای سخت شده میباشد که جهت دستیابی به آن باید آئیننامهها و استاندارهای مرتبط با دوام و پایایی سازه در تولید، اجرا و عمل آوری بتن رعایت گردد به هر حال مقاومت بتن شمای کلی از کیفیت مواد و مصالح و اختلاط میباشد که مختصراً مورد بررسی قرار میگیرد.
مقاومت یک بتن با طرح اختلاط معیین و مشخصات تعریف شده ثابت نبوده و با طول عمر بتن، شرایط عملآوری و نرخ بارگذاری تغییر میکند. افزایش مقاومت در طول زمان تابع نرخ هیدراتاسیون سیمان میباشد. یعنی در صورتیکه رطوبت بتن برای ادامه هیدراتاسیون سیمان حفظ شود کیفیت بتن با گذشت زمان بهبود مییابد.
مقاومت بتن تا زمانیکه رطوبت نسبی داخل بتن بالاتر از 80% و دمای بتن نیز مطلوب باشد افزایش مییابد.تحقیقات نشان داده است که مقاومت فشاری بتن عملآوری شده در دمای(21ºc) با رطوبت یکنواخت پس از یکسال 67% نسبت به مقاومت نمونههای تست شده از همان بتن در سن 7 روزه افزایش خواهد داشت. یعنی چنانچه مقاومت بتن پس از 7 روز عملآوری 180 kg/cm2 گزارش شود، پس از یکسال مراقبت، مقاومت آن 180×1.67= 300 kg/cm2 خواهد بود. البته این مراقبت در شرایط آزمایشگاهی صورت پذیرفته و تحقیقات مرتبط بیانگر این موضوع میباشد که قسمت نسبتاً زیادی از مقاومت فوق بین 7 الی 28 روز حاصل میگردد.
آزمایشاتی که بر روی مغزههای گرفته شده از سدهای قدیمی مختلف انجام شدهاند نشان داده است که مقاومت فشاری بتن در سن 50 سالگی حدوداً دوبرابر مقاومت فشاری آن در سن 28 روزه میباشد. طراحان سازههای بتنی معمولاً از افزایش مقاومت بتن پس از 28 روز صرف نظر مینمایند که البته این صرف نظر بدلیل عدم تضمین عملآوری مناسب در دراز مدت میباشد از دیگر دلایل مهم این است که سازههای بتنی معمولاً پس از 28 روز در شرایط بارگذاری قرار میگیرند.
در طراحی سازههایی که بسرعت تحت بارگذاری کامل قرار نمیگیرند همانند سدها با توجه به شرایط، میتوان مبنای مقاومت بتن را (بر اساس روند رشد مقاومت نمونهها) یکساله، 6 ماهه و یا 90 روزه تعریف نمود.
مقاومت بتن به عوامل زیر بستگی دارد:
1- کیفیت دانهها: هر چه سنگدانههای مصرفی به لحاظ کیفیت و جنس مرغوبتر باشند بتن به مقاومت بالاتری خواهد رسید.
2- میزان دانهها: هرچه دانههای بیشتری در بتن مصرف شود بتن توپرتر و مقاومتر خواهد بود(به شرط اینکه پیوستگی دانهها حفظ شود)
3- نسبت آب به سیمان : هر چه نسبت w/c کمتر در نظر گرفته شود بتن مقاومت بیشتری خواهد داشت.
4- عمر بتن : هر چه از شروع ساخت بتن، زمان بیشتری گذشته باشد، مقاومت بیشتری خواهیم داشت مثلاً مقاومت 7 روزه حدوداً 70% مقاومت 28 روزه میباشد.
5- مقدار سیمان : معمولاً مقاومت سنگدانهها از مقاومت سیمان بیشتر میباشد ولی افزایش مقدار سیمان تا حدی که چسبندگی مطلوب را بین دانهها ایجاد نماید سبب افزایش مقاومت میگردد و چنانچه از این حد تجاوز نماید افت مقاومت را بدنبال خواهد داشت.